Burghgraef van Tiel staat in de markt bekend als dé opleider tot risicodeskundige. Iedere keer weer als er nieuwe ontwikkelingen in de markt zijn ten aanzien van specifieke risico’s, worden er nieuwe modules ontwikkeld en aan het opleidingsaanbod toegevoegd. Zo is er een workshop ontwikkeld voor het intermediair die geheel gericht is op aansprakelijkheid. De module valt niet binnen de opleiding Risicodeskundige, maar wordt in 2024 wel als vast onderdeel van het opleidingscurriculum vanuit de Troostwijk Academy aangeboden.
De nieuwe module is samen met advocate en partner van MainportLawyers Martina Smit ontwikkeld en voorziet in een lacune in kennis waar grote behoefte aan is. Martina: “Vanaf juni hebben we al enkele workshops voor grote intermediairs verzorgd. Omdat er zoveel behoefte aan is, gaan we de workshop vanaf 2024 wat vaker aanbieden. In eerste instantie hebben we de workshop ontwikkeld voor het intermediair, maar we merken dat ook verzekeraars, inspecteurs en experts erin geïnteresseerd zijn. Er zullen in de loop van het jaar dan ook aanpassingen worden gedaan aan de basisinhoud van de workshop. Want ook al is iedere workshop maatwerk, we werken wel met een vaste basis waarbij ik de workshop verzorg en Erik Prins de training vanuit de schadehoek aanvult.
Tijdens de workshops richten wij ons op risico’s in het grootzakelijke, nationaal georiënteerde MKB en op de adviseurs die op die risico’s werkzaam zijn. Het gaat dus louter en alleen om nationaal georiënteerde bedrijven waarop Nederlands recht van toepassing is. Gedurende een dagdeel worden alle risico’s in relatie tot de werkgevers-, beroeps- en productaansprakelijkheid besproken. En dus ook de beroepsaansprakelijkheid van de tussenpersoon zelf.”
Over advocate Martina Smit
Martina is inmiddels 17 jaar werkzaam als advocaat in een praktijk die zich puur en alleen richt op verzekerings- en aansprakelijkheidsrecht. Door de jaren heen heeft zij al veel kennissessies over aansprakelijkheid verzorgd voor beroepsverenigingen en bedrijven. Daarnaast heeft zij samen met een medebestuurslid van de Rotterdamse Beurs Brand Club (RBBC) aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van de opleiding Introductie in de Co-assurantie, een opleiding die tegenwoordig door de VNAB wordt gegeven.
Bewustzijn creëren en vergroten van kennis
Martina: “Ik werk al jaren met Jurjen. Hij weet wat ik kan en ik weet hoe hij werkt. En dat matcht. Toen hij ontdekte dat veel tussenpersonen behoefte hebben aan meer kennis over aansprakelijkheid, heeft hij mij benaderd. Vanuit mijn praktijk weet ik immers waar tussenpersonen op moeten letten. Door ze deze kennis mee te geven kan ik aan de voorkant voorkomen dat er aansprakelijkheidsschade ontstaat. Het gaat ons vooral om het creëren van bewustzijn, het maximeren van de kennis en de verbreding om het eigen vak beter uit te kunnen voeren.
Cursisten worden vooraf gestimuleerd om vragen, onderwerpen en praktijkproblemen aan te dragen, zodat we die tijdens de workshop kunnen behandelen. Omdat het een interactieve workshop is, is het aantal deelnemers gemaximeerd. Als deelnemers eenmaal in een veilige ruimte zitten, voelen ze zich namelijk vrij om vragen te stellen. Veelal kan ik direct een eerste visie op een probleem geven. Zit het juridisch wat ingewikkelder in elkaar, dan kom ik er in een later stadium altijd per mail of telefonisch op terug. Want ook dat hoort bij een maatwerktraining.”
Voldoen aan de zorgplicht
Martina hoopt dat cursisten meer kennis kunnen vergaren om hun werk nog beter uit te kunnen voeren ten aanzien van het advies dat zij aan hun eigen verzekerden kunnen geven. Als zij zich bewust zijn van het risico en de wet die daar de juridische grondslag voor is kennen, dan kunnen ze ook gemakkelijker aan hun eigen zorgplicht voldoen. En ze kunnen bovendien een passende verzekering aanbieden. Daarnaast kunnen ze ook op een passende manier hun cliënt bijstaan als de cliënt aangesproken wordt door derden.
En ten slotte is het ook het doel om aansprakelijkheidsschades te voorkomen. Als een cliënt een contract aangaat, zit daar een verzekeringsplicht in. Daar hoef je als tussenpersoon zelf heus geen juridische kennis van te hebben, maar je kan wel een blik op zo’n contract werpen om te ontdekken of het slim is om een jurist naar dat contract te laten kijken. Is dat het geval, dan zouden met de kennis die Martina meegeeft de alarmbellen moeten afgaan, zodat er tijdig een jurist ingevlogen kan worden.
Kortom, met de aansprakelijkheidsworkshop helpt de Troostwijk Academy tussenpersonen om hun functie beter uit te kunnen oefenen en te voldoen aan hun zorgplicht.